duminică, 17 aprilie 2011

ţara cu mâinile în buzunare

           În România cine nu ţine mâinile în buzunare nu este la modă. În buzunarul de la spate, în buzunarul din faţă, în buzunarul de la geacă, în buzunarul de la piept, în buzunarul altuia, chiar nu contează, totul e ca mâna românului (când spun român, fac referire la cei care au menţionat acest lucru în subsolul  cărţilor de identitate ) trebuie să fie acolo, în buzunar!
           De unde şi o anumită atitudine, pentru că el ,românul, face din acest gest banal o adevărată etichetă.     
           Vedem domnişoare cu ambele mâini în buzunarele de la spatele blugilor purtători de firmă scrisă cu strasuri, legănându-se de pe un picior pe altul, cu gândul aiurea.
           Vedem domnişori aduşi de spate, zgribuliţi, cu umerii ridicaţi, cu mîinile în buzunarele din faţă ale blugilor rupţi sau peticiţi cumpăraţi inevitabil din mall, blugi veniţi dintr-o modă ceva mai veche care cocheta cu sărăcia, astăzi  neînţeleasă mai mult decât oricând de către subsemnatul prin prisma preţului de achiziţie.
           Vedem domni respectabili de la ,,multinaţională” cu costume scumpe şi care fumează cu gesturi studiate, tinând doar o mână în buzunar.
           Vedem doctori cu mâinile în buzunarele halatului, pipăind plicul depus ca o ofrandă cu un minut înainte de către un bolnav proaspăt pus pe picioare sau, dimpotrivă, viitor pacient.
           Vedem fotbalişti cu mersul crăcănat şi cu mâinile, bineînţeles,  în buzunarele pantalonilor de sport.
           Vedem, dacă avem noroc, cetăţeni cu mîinile în buzunarele altor cetăţeni, în autobuze, în metrou, la vreo deschidere de supermarket sau la vreun concert al vreunei trupe la modă. Dacă avem ghinion, nu îi vedem...şi mergem acasă pe jos, cu naşu sau după ce rugăm  vreun trecător să ne împrumute mobilul pentru 30 de secunde să sunăm un prieten.
          Vedem politicieni cu mâna în buzunarele lor pentru o lună, maxim o lună şi jumătate,  pentru ca apoi să îi vedem, timp de 4 ani, cu mîinile în buzunarele noastre.
          Vedem prin intersecţii şi ciungi cu mâinile în buzunare, de data asta în buzunarele celor naivi!
...
             În concluzie, eu cred că în România sunt prea multe buzunare! Mult prea multe buzunare! Haide-ţi să ne imaginăm ce vor face mâine toate mâinile care nu vor mai găsi un buzunar liber! Vrei? PUNE-TE PE GÂNDURI!

6 comentarii:

 1. Bine-ai venit.
  De mult era un loc aici pentru tine.
  Observaţia ta e corectă. Mai toată lumea îşi bagă mâinile în buzunare şi picioarele-n ea de viaţă!
  Întorsă pe mai toate părţile, cum bine găsişi atâtea perspective, sunt vreo câteva mâini cărora m-aş oferi să le tai unghiile. Cu toporul. Ştii tu care...
  Recunosc că nu sunt total inocent din punctul ăsta de vedere. Insă, mama ei de situaţie, sunt dăţi în care nu prea ştiu ce să fac cu mâinile. Pot da asigurări cu mâna pe inimă că buzunarele în care-mi ascund mâinile sunt, întotdeauna, ale mele.

  RăspundețiȘtergere
 2. Bine v-am găsit!
  deci până la urmă stii ce sa faci cu mâinile, doar o spui cu mâna pe inimă, nu?
  crede-mă, toţi ştim ce trebuie să facem cu mâinile proprietate personală, doar principiile ne diferenţiază...şi uneori chestia aia pe cale de dispariţie, bunul simţ...

  RăspundețiȘtergere
 3. Salut,
  ma bucur ca ... reactionezi.
  Cu miinile creezi sau distrugi, daruiesti sau furi, atragi sau respingi.Daca optezi sa le tii in buzunar, e bine sa-ti amintesti o aritmetica simpla: miinile celor care produc e necesar a fi mai multe, mai zdravene si cu o miscare mai onesta decit a celor care nu produc dar au nevoi.
  Cu mina dreapta ne inchinam, ne aparam sau ne aratam prietenia, deschiderea.Cu stinga, chiar fara sa stie de dreapta, ne ajutam, ne echilibram.
  Ce-o fi gresit in asta ?
  Aparent nimic, doar ca sint din ce in ce mai putine miinile care conteaza.
  Spor!

  RăspundețiȘtergere
 4. salut!
  pai da, asa e! din ce in ce mai putine...

  RăspundețiȘtergere
 5. Heheheeeee!
  Buna seara George !
  Ai perfecta dreptate . Si eu am senzatia ca am permanent in buzunar , o mana straina . De parvenit politic . De individ nenorocit , care nu face nimic pentru mine , dar ma buzunareste permanent . O sa-mi cos toate buzunarele ! ;)))))

  RăspundețiȘtergere
 6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere