duminică, 15 mai 2011

aurul, povara noastra

Daca tot ai avut curiozitatea sa deschizi pagina asta de blog, vreau sa te rog ceva: du-te si umple-ti un pahar cu apa...un pahar mare cu apa curata si rece!
Acum o sa iti spun o poveste trista, care nu incepe, dar sigur, daca va continua, se va sfarsi cu  A FOST ODATA. Deocamdata inca este, se numeste Rosia Montana. Pamant sfintit candva de sangele lui Horea si al lui Iancu, acum intinat de balele spurcate ale unor aventurieri australiano-canadieni, poftiti la masa de catre cei care plang pe umarul tarii, cu mana stransa pumn la spate, sa nu scape argintii...
Si de ce n-ar veni? Tacamurile sunt din aur si argint! Sala de bal are 54 de km patrati, destul loc chiar si pentru o harjoneala la loc ferit de privirea dojenitoare a maestrului de ceremonie! Doar covorul nu mai este rosu, a capatat o usoara nuanta de portocaliu... o fi de la soare, cine stie...
Generosi din fire, musafirii au pregatit si darul pentru gazda! 200 de milioane! De kilograme de cianuri!   Mari boieri invitatii astia! Nu s-au laudat degeaba, chiar au solutii!
Da, e adevarat, vor plati si lautarii, vor hrani si matele care li se freaca de picioare miorlaind a jale, dar ce conteaza! Va fi un ospat pe cinste!
Iar in urma lor, ca de fiecare data, vom ramane noi, iobagii, sa spalam vasele si sa facem curatenie. Si sa punem punct unei povesti care se incheie cu a fost odata.
...intr-un colt, o batrana cu ochii storsi de lacrimi isi inoada broboada sub barbie si, oftand, se pregateste de parastas. isi ingroapa copilul, pe Rosia Montana...nu e prima oara cand isi ingroapa pruncii, dar parca niciodata ciuma nu a fost atat de puternica...

Acum bea paharul cu apa. Si pune-te pe ganduri. Cati dintre noi, cei ce acceptam ,,solutiile" GGC, vom tanji dupa un simplu pahar cu apa curata?
Hai, PUNE-TE PE GANDURI! Si strica si tu in felul tau finalul povestii!

10 comentarii:

  1. In urma cu ceva timp , am facut o excursie in Apuseni , am trecut prin Rosia Montana , am vazut ce inseamna haldele de steril si am scris un articol pe "Am fost acolo " , pus si eu pe ganduri de ce vazusem si auzisem...

    http://amfostacolo.ro/romania-pareri,15/apuseni,101,1255/drumetii-in-apuseni,7135/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__16592.htm

    RăspundețiȘtergere
  2. Am sa intru si in jocul asta. Fara sa stau prea mult pe ginduri. Posbil ca aurul sa fi fost, istoric vorbind, povara noastra oricum. "Smecheria" as zice eu, este sa nu iesi prea mult din contextul actual. Tie ti se pare aiurea sa ne "omorim" si mai mult tara si peisajul si ce a mai ramas. Corect si profund de altfel. Ei insa au deja pregatite mii de argumente pro. Care speculeaza in final latura sensibila ( daca va fi nevoie) dar mai ales latura practica. Ne invirtim in cercul nevoilor noastre. Radu spunea ieri sau azi ca domnii au strategii si ca tind spre perfectiunea politica. Eu doar zic simplu ca nu le pasa. Tu, George, ne atragi atentia ca acolo e o mare smecherie. Ei, portocalii ori albastri ori rosii vor incerca sa ne arate ce mult se chinuie sa ne gaseasca noua solutii de a ne fi mai bine si ei de a fi ralesi fara ezitari si ginduri profunde. Gindul pe care ma pui e ca nu avem solutii. Una peste alta, celor departe de Apuseni poate ni se pare ca nu ne va atinge murdaria. Celor de acolo, din Rosia, poate li se pare ca au o sansa sa traiasca mai bine. Cert este ca am fost impinsi catre discutia asta, nu a aparut fiindca intr-o duminica nu aveam ce face acasa. Gindul e : ne aude cineva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cine sa auda cand se sopteste pe la colt ?!o voce puternica cand apare nu formeaza un unison, natia romana , se pare, a uitat ce inseamna cutezanta in unitate . economia , diplomatia proslavite domenii ,nu sunt pentru muritorii de rand , sunt prea bine mestesugite si sunt folosite cu un singur scop- de a imparti lumea in stapani si subjugati.

      Ștergere
  3. Da, asa este! Acolo este o smecherie, dar una bazata pe argumente subrede. Te pricepi foarte bine la economie, nu putem sa trecem peste evidentele care pe mine, nepriceput cum sunt, ma duc cu gandul la cea mai paguboasa afacere pe care o poate face statul roman.
    Care este de fapt pretul dezastrului ecologic care ni se pregateste? Terenul a fost concesionat cu 3 milioane de dolari, zacamantul este estimat pe la 3 miliarde, din care statul ia o redeventa de 2%, adica inca 60 de milioane. mai castiga el, statul, si din cele aproximativ 4000 de locuri de munca.
    Intrebare: daca cu ceva timp in urma am fost obligati la plata a 105 milioane de euro daune catre Ungaria pentru poluarea de la Baia Mare, poluare care a ajuns in Tisa, cam cat vom plati in situatia de fata? La Baia Mare s-au scurs "doar" 100 de tone de cianuri diluate...
    Dar nu de bani vorbim noi aici, vorbim de ceva care nu are pret, ci de un dezastru de neimaginat, ale carui urmari ne vor urmarii pana la sfarsitul vietii. Si chiar dincolo...

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna dimineata , dragii mei amici !
    Nu stiu daca , dar e posibil sa fi urmarit si domniile voastre deopotriva , emisiunea dulcetiei de Carmen Avram de duminica seara , de la ora 21 , pe A3.
    In urma cu vreo luna intr-unul din cele trei reportaje ale serii aceleia , vorbea cu patos despre lasarea de izbeliste a minei Barza care cica ar avea aur evaluat la vreo 50 de miliarde de euro . Nu stiu care-i motivul pentru care trebuie neaparat sa vina vreo firma care sa ne ajute sa extragem aurul nostru . Este o chestiune care , se pare , ne priveste direct si personal . Tehnologia flotatiei o stim inca de mult timp , asa ca putem sa-i dam drumul , daca vrem neaparat .... Chestiunea se pune si in alt mod , insa ! Banii in discutie nu cumva pot fi scosi din valorificarea turistica a zonei ? Frumusetile Apusenilor de acolo , de pe valea Ariesului , sunt unice in lume ! Daca vrem halde -munti de steril pe care cateva zeci de ani , poate sute , nu va mai creste nimic , ok , ii putem da drumul la exploatare !Nu mai punem la socoteala , poluarea solululi si apei . Daca nu se gandeste conducerea tarii la catastrofa ecologica ce ne paste , este treaba ei . Noi insa , ar trebui sa nu-i lasam sa-si faca jocurile !

    RăspundețiȘtergere
  5. Am început de două ori un comentariu la „povara” pe care ne-o propui. Sper să finalizez a treia oară.
    Mie mi se pare că aici sunt două teme, dacă nu trei... ori patru...
    Prima dintre ele care mă pune pe gânduri este aceeași temă a ticăloșiei, ticăloșeniei celor care iau decizii în numele nostru. Celor care vând orice, dacă asta le îngrașă conturile știute și neștiute, celor care... vroiam să spun că-și vând sufletul dar mi-am reprimat exprimarea. Mi-am dat seama că au scăpat de balastul ăsta supărător, deranjant, într-un anume moment al vieții lor în care au rezolvat o ecuație simplă: suflet+conștiință+bun simț= pagubă. Și au decis că vocația lor, motivul pentru care Divinitatea a ales ca ei să se nască, este acela de a avea grijă de treburile Statului, ale noastre adică. Și ale lor, adică. Mă rog, îmi cer scuze, am greșit ordinea.
    Aritmetică de „băieți deștepți”. Nu știm noi d-astea.
    A doua: pe mine mă dor grav ochii de la întreg curcubeul politic. Dacă mă-ntrebi ce părere am, o să-ți spun că e o greșeală (de sistem optic) să-ți pui filtre care atenuează alte culori în spectrul ăsta.
    Al treilea.
    Am o întrebare de bun simț (după mintea mea): la ce-ți folosește o comoară îngropată-n fundul curții?
    La o adică, dacă iei decizia să o lași în plata Domnului acolo, ar însemna că n-ai neapărat nevoie de comoara aia ca să ieși din sărăcia și nevoile care te macină.
    Bravo! Numai bine ca să lași comoara copiilor, nepoților. Poate că lor o să le trebuiască mai mult mâine decât îți trebuie ție azi.
    Trei: ok, te hotărăști s-o dezgropi. Ăi mai mulți dintre localnici s-ar putea să creadă că e numa' ce le trebe ca să iasă din nevoi. Dar ce te faci peste cinci ani când copchilu' o să li se stingă iar ei o să scuipe sânge? Că aici te omoară iar incertitudinea: vin parșivii ăștia și zic că nu-i nici un pericol. Ia uitați-vă voi la unu' sau altu' din te miri ce colț al lumii care tot sapă și dezgroapă aur (bașca ceva wolfram și alte bunătăți adiacente care ar eclipsa, se zice, chiar valoarea zăcămintelor de aur care sunt scoase-n față) și n-are nimeni nici pe dracu'! Fericire și belșug! Idioți sunteți că nu puneți botu'!
    Cam ca la centralele nucleare. Energie ieftină și sigură... până-n clipa în care se sparge recipientul și uleiul (cesiul, iodul, plutoniul... ce vreți voi) se ridică, inexorabil, la suprafață. Apa grea nu mai e suficient de grea ca să-l țină sub oboroc. Și ne cam curăță, încet dar sigur, multe mile de jur împrejur.
    Patru: n-aș îmbrăca orice subiect în cămașa patriotului îndurerat, dezamăgit de epigonismul contemporanilor (George, simt că valoarea acțiunilor mele tot scad...) și, pe de altă parte, n-aș marșa la idei care, să mă ierte prietenul meu Radu, nu mă conving chiar deloc: chestia cu potențialul turistic care ar compensa câștigurile nerealizate... și sentința „Noi insa , ar trebui sa nu-i lasam sa-si faca jocurile”.
    Sunt gata să trec la fapte, dragă Radu. Zi-mi ce să fac.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna dimineata !
    Bubule , cum ce sa facem ? Sa dam mana cu mana , sa-nvartim hora romana !:))))))))))
    Chestia cu comoara din fundul curtii care sta neexploatata a fost rezolvata de altii foarte elegant . Iti amintesti sectia "Borax", desigur !
    Materia prima era minereul de colemanita care era adus de la turci , daca-mi amintesc eu bine !
    Ca sa nu avem treaba cu poluarea in zona superba a Apusenior , ma gandesc ca ar fi frumos sa vindem minereul , pur si simplu ! Si n-au decat sa se spele pe cap cu el ... la ei acolo in Canada australiana ...

    RăspundețiȘtergere
  7. Îmi amintesc de Borax, desigur. Și de minereul de
    colemalit.
    Numai că, după mintea mea, aici ne introduci în confuzii. Amesteci minereurile, ca și cum ai număra de-a valma oi și catâri și, pe de altă parte, ocolești subiectul: cum îi oprim p-ăștia să-și facă jocurile?

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca am raspuns la intrebare.
    Dar daca trebuie neaparat , repet !
    Sub alta forma : in loc sa-i lasam sa prelucreze minereul la noi , marind riscul "polutiei" cu cianuri , ii invitam sa cumpere minereul la pretul pe care-l facem noi , nu ei ! Ok ?
    PS
    http://pt.wikipedia.org/wiki/Colemanita

    RăspundețiȘtergere
  9. @radu, din pacate facem parte din categoria celor care nu au privilegiul de a gasi solutii pasnice, ca cea prezentata de tine. Eu unul le-as da minereul gratis, ramanem cu muntii!!!
    daca vom reactiona, va trebui sa o facem la modul propriu, fizic...Si toate astea doar pentru ca "Gabriel are solutii". Iar solutiile alese se pare ca nu ne privesc pe noi...

    RăspundețiȘtergere